En forestilling af Tina Tarpgaard. Et udtryksfuldt sammenspil mellem live videoscenografi og moderne dans. Et sammenspil der gav liv til en troværdig illusion om et levende rum, og et sammenspil der skabte en historie. Med et forspil på Kunsthal Aarhus, en DigiArt Event. Og et efterspil med artisk talk med Jonas Longejan.

Af Amalie Mathilde Jacobsen (danseskribent)


Forventningerne er for længst fløjet op over skyerne, hvor ingen kan nå, allerede inden forestillingen går i gang. En skikkelse anes i mørket på den ellers tomme scene. En spændt summen fra mine medobservere. Den stoppes. En brat lyd og et skarpt lys kaster ramme omkring det ellers skjulte. Åndedrættet begynder. Bevægelser begynder. Gulvet lever.

Med åben mund og fremlænet krop bringes vi ind i en verden, hvor hverken scenografi eller dansere lader sig stoppe af fænomenet grænser. Kroppen kastes rundt og lader sig forsvinde i mørke huller. Gulvet foldes, lyser op, revner og smelter væk under mig.

Rummet lever.
Rummet dør.
Lyset tændes.
Rummet kommer ned i min lomme. Jeg tager det med hjem.

 

living room Bora 1
Living Room af Tina Tarpgaard, Recoil Performance Group. Foto: Søren Meisner


DigiArt Event – Æstetiske oplevelser i samspil
Men først går turen til Kunsthal Aarhus. En digital færd rundt i det århusianske miljø var rammesat af et samarbejde mellem Kunsthal Aarhus og Bora Bora og bød på omvisning og performance, hvor brugen af ny teknologi i moderne kunst lod sig udtrykke.

Et helaftensarrangement var hermed på programmet denne aften med event, forestilling og artist talk og tog sin start i Kunsthal Aarhus’ udstilling Systemics # 3 Against the idea of growth, towards poetry (or, how to build a universe that doesn’t fall apart two days later). Som en appetitvækker åbnede den sanserne for æstetiske indtryk. Vejledende, fortællende, inspirerende – og taget i hånden blev man ført igennem udstillingens fire værker. En bevidsthed og en klarhed omkring sammenhængen mellem flere æstetiske udtryk blev vakt til live.

 

living room Bora 2
Living Room af Tina Tarpgaard, Recoil Performance Group. Foto: Søren Meisner


Living Room
Erfaringen og oplevelsen fra DigiArt Eventen i Kunsthal Aarhus blev taget med videre ind i Bora Boras Store Sal, hvor Recoil Performance Group på eminent vis udførte forestillingen Living Room. Et udtryksfuldt sammenspil mellem live videoscenografi og moderne dans. Et sammenspil der gav liv til en troværdig illusion om et levende rum, og et sammenspil der skabte en historie.

En abstrakt historie om hierarki der fangede på grund af de genkendelige, gentagede bevægelser fra danserne og det levende gulvs organiske fremtoning. Det levende gulv fascinerede med dets dybe vejrtrækning, og langsomt åndede vi med det i stedet for mod det. Men vi åndede ikke kun med gulvet. Danserne åndede med os eller for os. Deres hektiske, nærmest digitale bevægelser efterlod en lyd eller flere lyde, som til sidst skabte musik og tog plads i musikken. Der blev talt et sprog som kun vi – publikum, dansere og måske endda det levende gulv – forstod, fordi vi netop mødte hinanden i dét øjeblik med et åbent sind. Det talte eller fortalte skabte en undren, et grin, en lyd, en overraskelse, en inddragelse.

 

living room Bora 3
Living Room af Tina Tarpgaard, Recoil Performance Group. Foto: Søren Meisner


Artist talk med videoscenografen Jonas Jongejan
Da illusionens troværdighed var på sit højeste, forsvandt gulvet under os, og vi måtte blinke øjnene tilbage til virkeligheden. Og virkeligheden måtte siges at blive kastet i hovedet på os, da gulvets skaber trådte frem. Snyderen, bedrageren, tryllekunstneren (videoscenografen Jonas Jongejan; red.) afslørede sine tricks for os, og pludselig var illusionen brudt. Skiftende gennemgik han gulvets egenskaber, udtryk og funktion. Han lod os indtage gulvet og på legende vis forvandt illusionen for alvor.

Men hvad sker der egentlig, når illusionen brydes. Er det et tab? Lader vi budskabet få mindre værdi, hvis vi opdager dets falske fremtoning. Bliver vi mere bevidste om vores egen virkelighed? Eller er det blot en måde, hvorpå vi drages længere ind i den verden, der blev præsenteret for os? Giver det en endnu dybere forståelse end ellers? Drages vi endnu mere eller tager vi afstand i bevidstheden om dets ikke-eksistens?

Jeg vil endnu engang putte Living Room ned i min lomme og bevare troen på, at gulvet under mig er levende.

 

living room Bora 4
Living Room af Tina Tarpgaard, Recoil Performance Group. Foto: Søren Meisner

 

FAKTA:

Living Room
Turnéforestilling af Recoil Performance Group / Tina Tarpgaard.

Spillede på Bora Bora den 24.-28. marts

LIVING ROOM er en forestilling om hierakier. Open source, 2.0 og andre non-hierakiske strukturer er buzzwords i det 21. århundrede – og stadigvæk ligger vi alle under for en lige linie af ældgamle hierakier. Verdens ældste er det mellem mennesket og dets skygge – et naturskabt hieraki, der er umuligt at bryde... Eller er det?

Info: Bora Bora   

Se hvor Living Room ellers spiller

DigiArt Event: Living Room + Systemics #3 + Jonas Jongejan artist talk
se traileren   


Bagom Living Room
Koreograf: Tina Tarpgaard. Dansere: Nelson Rodriguez-Smith, Siri Wolthoorn, Stina Malmgren, Jonas Örknér. Videoscenografi: Ole Kristensen, Jonas Jongejan. Komponist: Pelle Skovmand. Lysdesign: Frederik Heitman. Kostumedesign: Inbal Lieblich.

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top