Gode dansepartnere skaber gode venskaber. Og gode danseprojekter skaber gode erfaringer med gode processer. Som et flerårigt samarbejdsprojekt mellem Hamborg og København er man i Dansekapellet i fuld gang med at udvikle urban dance som kunstnerisk platform.

af Mikkel Søndergaard Kryger (informationsmedarbejder; Dansekapellet)


I udviklingen af urban dance som kunstart og udtryksform er Uppercut Danseteater og Dans i Nordvest altid på udkig efter nye metoder og samarbejdspartnere. Det førte til, at de i 2012 indledte et samarbejde med Hip Hop Academy Hamburg. Samarbejdet har fundet sted i begge byer – både hos akademiet i Hamburg og i Dansekapellet i København Nordvest, hvor Uppercut Danseteater og Dans i Nordvest har til huse.

 

Inspirerende samarbejde

Hip Hop Academy Hamburg åbnede i 2007 og arbejder med at udvide hip hop fra at være et ungdomskulturelt fænomen til en kunstart på de etablerede scener – en tendens, man allerede ser i Frankrig, men som ikke i samme grad er slået igennem i resten af Europa. Institutionen har både et ensemble af professionelle dansere og udbyder undervisning for unge i alderen 13-25 år. Ud over hip hop, break dance, popping og locking tilbyder de også undervisning i sang, beatbox, rap og street art.

Udgangspunktet for begge institutioners arbejde er urban dance, og begge bruger urban dance i forestillinger og som en del af deres undervisning i community dance sammenhænge. Både Hip Hop Academy Hamburg og Dansekapellet ligger i områder af byerne med sociale udfordringer.

”Vores institutioner ligner hinanden på mange måder. På lige så mange områder har der været store forskelle. Derfor har samarbejdet været frugtbart både for dansere og undervisere: vi har taget noget tid ud af vores travle kalendere til at reflektere over vores kreative og pædagogiske praksis sammen. Det har gjort os skarpere på, hvad vi gør rigtigt hver især, og hvor vi kan lære af hinanden,” siger Cher Geurtze, leder af Dansekapellet og grundlægger af Uppercut Danseteater og Dans i Nordvest.

 

Et fælles produkt

Siden projektet blev iværksat i 2012 har de professionelle dansere fra Uppercut Danseteater/Dans i Nordvest og Hip Hop Academy Hamburg set indersiden af mangt et expresstog. Sidste sommer var en gruppe dansere i Hamburg. Under besøget blev de indledende øvelser foretaget til, hvad der senere skulle blive deres store fælles forestilling, STATE OF MIND.


”Vi var 14 dansere, der skulle koreografere én sammenhængende forestilling sammen. Og den skulle opføres med 40 unge på scenen. Så det var ikke uden nerver, jeg kastede mig ud i at facilitere processen,” fortæller Lisbet Kokholm Nør, danser i Uppercut Danseteater og projektleder på det dansk-tyske samarbejde.

Derfor valgte hun at bruge elementer fra double diamond-metoden i skabelsen af STATE OF MIND til den indledende workshop. Workshoppen skulle udvikle og samle idéerne fra de professionelle dansere og skabe fundamentet for den forestilling, de unge senere skulle danse.

Fra starten gjorde Lisbet Kokholm Nør det klart for alle, at formålet med den indledende brainstorm var at dele og videreudvikle idéer til forestillingen. I små grupper præsenterede danserne deres idéer, og kollegaerne kvitterede med konstruktiv feedback. Det blev til den række af motiver eller billeder, som forestillingen blev baseret på.  

Efter at danserne havde arbejdet på én idé, blev de sat til at videreudvikle og sætte trin på et af de billeder, som nogle andre dansere havde udviklet. På den måde blev der fra starten skabt fælles ejerskab mellem alle 14 dansere. Lisbet Kokholm Nør fortæller:

”Processen med double diamond-metoden til udvikling af STATE OF MIND er gået over al forventning. Der kom så mange interessante forslag på bordet, og der blev skabt et fantastisk samarbejde allerede fra dag ét. Den energi og kreativitet, der kom frem under den indledende workshop har varet hele projektet igennem.”  
 

Ingen barrierer

Efter den første indledende workshop skulle der arbejdes videre med de enkelte dele til forestillingen, så der var masser af kontakt på nettet og over telefonen samt endnu flere fælles workshops – både i Danmark og Tyskland. Hver koreografi blev lavet af en dansk og en tysk danser i fællesskab, og de unge elever på akademiet og hos Dans i Nordvest blev sat ind i de enkelte koreografier.

I maj 2013 tog de tyske elever turen til Dansekapellet i København. Nu skulle de sætte alle de små koreografiske bidder sammen til én stor danseforestilling. For første gang skulle de danske og tyske unge danse sammen.

”For de helt unge mennesker var der ingen mulighed overhovedet for at skjule sig. De blev kastet ud i det, og hver enkelt koreografi skulle også danses af danske og tyske unge sammen. De unge kunne hverken undskylde sig med, at de ikke kunne sproget, eller at de ikke var vant til at arbejde sammen, eller at de ikke kendte dansestilen,” smiler Lisbet Kokholm Nør og fortsætter:

”For de unge var det lidt af en aha-oplevelse. Hver for sig havde de øvet koreografierne, men ligesom et puslespil, hvor en af brikkerne mangler, fik forestillingen først sin form, når de enkelte koreografier blev sat sammen. Det blev klart for dem, hvorfor en person skulle række hånden ud i rummet. Pludselig var der nemlig en danser fra Tyskland, der greb den.”
 

Ikke til at stoppe

Oplevelsen af at være sammen om at skabe den store fælles koreografi blev yderligere styrket af alt det liv, der foregik omkring aktiviteterne i prøvesalene. Alle spiste alle deres måltider sammen. Der blev danset på gangene mellem prøverne og om aftenen, når træningen var afsluttet. Op til forestillingerne var de sammen 24-7.

På premieredagen var der en forventningsfuld summen i hele Dansekapellet – de sidste trin skulle på plads, en duet skulle rettes til, og synkroniteten skulle være helt på plads i de store gruppesekvenser. Og spændingen ved at skulle vise det for publikum.

Og publikum kom. Mere end 300 gæster så STATE OF MIND de to gange, den blev opført i København. Oven på en fantastisk premiere fortsatte festen på scenen i en stor fælles jam. Sammen dansede de unge og de professionelle dansere i timevis. At de allerede havde stået på scenen og leveret en kraftpræstation af en dans kunne ikke stoppe dem.
 

Optimal brug af rum og energi

Med et succesfuldt samarbejde som forestillingen STATE OF MIND er det relevant at spørge, hvad deltagerne har fået med. Jeff Aksengor er danser, underviser i Dans i Nordvest og har været en del af samarbejdet bag forestillingen STATE OF MIND. Han fortæller:

”De professionelle dansere fra Hip Hop Academy Hamburg har været yderst velvalgte. De har en specialisering inden for hip hop og er meget med på de seneste trends, så det har vi kunnet gøre brug af. Og omvendt kan vi bidrage med vores anderledes erfaring med at stå på scenen, musikfortolkning og kropskontrol. Det har været spændende at omsætte vores sammenbragte erfaringer til en forestilling.

Dansekapellet har været en perfekt ramme for dette projekt: Der er mange dansesale, så vi kunne arbejde med flere grupper og koreografier på én gang, uden at der var ventetid. Alle dansere fik brugt tiden optimalt, og energien blev holdt oppe. Det er uden tvivl en af grundene til, at STATE OF MIND blev så fed.”

I forhold til det videre arbejde som underviser i Dans i Nordvest, har projektet også givet Jeff Aksengor nogle erfaringer med på vejen.

”Uanset om den unge kommer fra Hamburg eller København, så kan man ikke tale om et ”rigtigt” og ”forkert”, når det kommer til undervisning. Det handler om at lytte til de unge og følge, hvor de er – så bruger man tiden bedre sammen.”
 

Nogle fremtidsperspektiver

 

Samarbejdet mellem institutionerne i Dansekapellet og Hip Hop Academy Hamburg fortsætter i de kommende år.

”Med projektet håber vi at lave en bro mellem miljøerne for urban dance i København og Hamburg. At skabe en fast forbindelse og gøre den farbar. Vi håber at klæde vores unge på, så de senere – for eksempel om et par år – som den naturligste ting i verden selv vil rejse mellem de to byer. Dermed øges deres muligheder for at udfolde sig med dansen: Deltage i battles og jams, og danse og koreografere i begge byer,” fortæller Lisbet Kokholm Nør.

Underviserne bag STATE OF MIND arbejder allerede nu på at gå et skridt videre med forestillingen. Lige nu arbejdes på en slags fortsættelse under titlen RESPONSABILITY. Lisbet Kokholm Nør fortæller:

”Hvor STATE OF MIND handlede om at være ung, forelskelse og identitetsudvikling, skal RESPONSABILITY handle om den unge, som bliver ældre. Om relationer, familie, arbejde og ansvar. Derfor skal det ikke være de unge, men de professionelle dansere, der skal opføre den.”

Også i den nye sæson fortsætter arbejdet med udvikling af store gruppeforestillinger. I 2014 skal dansere og unge lave en ny forestilling, der skal spilles både i Hamburg og København.

Meget tyder på, at partnerskabet allerede er ved at skabe den faste og farbare forbindelse. Uppercut Danseteater optrådte i november 2012 ved Hip Hop Academy Hamburgs 5 års fødselsdag på Kampnagel, og i marts 2013 gengældte dansere fra akademiet tjenesten og optrådte til Dansekapellets 1 års fødselsdagsshow. Senest var Uppercut Danseteater i Hamburg og optræde til Elbjazz Festival 2013. Og både de unge dansere og de professionelle har efterfølgende holdt kontakten og skrevet flittigt sammen på Facebook, så der er forhåbning om, at interessen holder.
”For de unge var det lidt af en aha-oplevelse. Hver for sig havde de øvet koreografierne, men ligesom et puslespil, hvor en af brikkerne mangler, fik forestillingen først sin form, når de enkelte koreografier blev sat sammen. Det blev klart for dem, hvorfor en person skulle række hånden ud i rummet. Pludselig var der nemlig en danser fra Tyskland, der greb den.”

 


FAKTA:

Samarbejdet mellem Hip Hop Academy Hamburg og Uppercut Danseteater/Dans i Nordvest er støttet af Københavns Kommune.

Samarbejde med tre formål:

  • kunstneriske og pædagogiske udvekslingsprogrammer, der involverer professionelle dansere og undervisere fra begge institutioner
  • kreative og pædagogiske udvekslingsprogrammer, der involverer unge fra begge byer
  • skabelsen af forestillinger og events, der kan vises i både København og Hamborg, og som involverer såvel professionelle som ikke-professionelle dansere.

 

FAKTA:

Om STATE OF MIND
Premiere i Dansekapellet maj 2013. Blev efterfølgende vist på FLIEGENDE BAUTEN i Hamburg. Forestillingen blev opført af 20 unge elever fra Hip Hop Academy Hamburg og 20 unge dansere fra Dans i Nordvest.

Om RESPONSABILITY
Forestillingen har premiere i Dansekapellet fredag den 18. oktober, kl. 19. Bliver opført af 14 professionelle dansere fra Hip Hop Academy Hamburg og Uppercut Danseteater/Dans i Nordvest.

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top