Forbrugerisme. Globalisering. Skønhedsfiksering og kønsstereotyper. Voksende ulighed. Internati-onale krige og kriser. Autoritære familieformer. Og en gruppe unge, radikale kunstnere og fritæn-kere, der træt af det hele flytter tilbage til naturen og starter en alternativ enklave, hvor de ekspe-rimenterer med dans, kunst, seksualitet, nye livsstile og radikale, politiske idéer. Lyder det som en bekendt historie? Måske. Men året er ikke 1968 – det er år 1900.

af filmselskabet Final Cut for Real

 

freak out
Filmen FREAK OUT! Summer of Love, 1916.


Alternative pionerer
Den nye dokumentarfilm ”Freak Out” fortæller historien om det radikale fællesskab Monte Veritá ved Ascona, Svejts, der skulle blive et unikt rugested for en hel stribe af alternative bevægelser og nye kunstformer, herunder ikke mindst moderne dans.

”De var en gruppe af modige og radikale mænd og kvinder, der vovede at trodse omverdenen og på mange måder bryde ud af deres egen tid. Deres historie er fascinerende,” siger den svenske instruktør Carl Javér om sin film, der allerede er nomineret i kategorien ”Bedste Nordiske Doku-mentar” til den svenske Dragon Award og udvalgt til dokumentarfilmfestivalen Tempo.

”Udfordringen i filmen er at få disse mennesker og steder til at komme til live gennem animati-onsmontage og levende arkivmateriale. Jeg har brugt meget tid på det Britiske Filminstituts arkiv, set utrolig meget materiale fra perioden 1900-1920, og er overbevist om, at Freak Out! har mulig-hed for at skabe noget unikt ud af dette,” fortæller Carl Javér.


En historisk smeltedigel
En af de mest centrale, historiske kilder til filmen er en af grundlæggernes dagbog. Ida Hoffman, datter af en velhavende familie og medstifter af Monte Veritá, er derfor den personlige og karak-terfulde stemme, der følger seeren igennem Monte Veritás opblomstring og fald, mens teknologi-ske og videnskabelige revolutioner, politiske omvæltninger og verdenskrige raser omkring den lille enklave.

Igennem Idas øjne møder vi ikke bare de øvrige stiftere af Monte Veritá, men også mange af ti-dens berømte og nyskabende personligheder, der valfartede til stedet; herunder psykoanalytike-ren Otto Gross, forfatteren Hermann Hesse, og ikke mindst Mary Wigman, der ses som en af de mest betydningsfulde pionerer i den moderne dans’ historie, og som sammen med sin mentor Rudolf von Laban satte et markant præg på stedet blandt andet med en velbesøgt danse- og kunstskole.


Oprørets paradoks
Med lige dele historisk materiale, interviews og unikke, rå animationsmontager, tegner ”Freak Out” et nuanceret portræt af Monte Veritás kulørte karakterer og deres kamp for at frigøre sig fra både ydre og indre begrænsninger – en kamp fyldt med paradokser og faldgruber.

”Freak Out er langtfra en ukritisk hyldest til Monte Veritánerne. Den viser også, at det på mange måder var et både utopisk og paradoksalt projekt. Monte Veritá var økonomisk dybt afhængigt af det samfund, det forsøgte at gøre op med, og stifternes personlige udfordringer brød ofte ind og spændte ben for deres idealisme,” fortæller Signe Byrge-Sørensen, co-producer fra produktionsselskabet Final Cut for Real.

Filmselskabet, der blandt andet har produceret den Oscar-nominerede dokumentar ”The Act of Killing”, er co-producer på filmen, mens det svenske selskab Vilda Bomben Film er hovedprodu-cent. De danske filmfotografer Henrik Bohn Ipsen og Lars Skree har givet filmen dens unikke æste-tik, og filmens lydside er designet af den danske lydmester Henrik Gugge Garnov.

”De var mennesker med både styrker og svagheder, ligesom os alle. Men de var også pionerer, og deres historie giver et unikt indblik i en tid, der minder slående meget om vores egen – med den store forskel, at mange af de alternative bevægelser og kunstformer, som er blevet vigtige dele af vores kultur i dag, her blomstrede op for første gang,” slutter Signe Byrge Sørensen.

 

FAKTA:
Monte Veritá: Den moderne dans’ vilde vugge

Læs mere om filmen og se trailer

Varighed: 1 time og 25 minutter

”Freak Out” har TV premiere på DR K søndag den 28. september kl. 22:30.

Filmen bliver tilgængelig på filmcentralen.dk fra den 29. september.

”Freak Out” er i Danmark støttet af det Danske Filminstitut ved konsulent Helle Hansen, og forkøbt af DR K ved redaktør Flemming Hedegaard Larsen.

 

LÆS også Nanna Vinters artikel Ny prisvindende dokumentar viser baggrunden for Rudolf Laban og Mary Wigmans danseeksperimenter

 

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top