På sandhedens bjerg, Monte Veritá, i det sydlige Schweitz, vender en flok børn af det tyske og østrigske velstillede borgerskab i starten af det 20. århundrede det spirende forbrugssamfund ryggen for at starte verdens måske første hippiekollektiv. Denne fascinerende historie er forløber for Rudolf Laban og Mary Wigmans senere danseeksperimenter på selvsamme bjerg, hvor de udviklede og legede med dansens udtryk, der gik i retningen af en ny og frigørende dansestil.

af Nanna Vinter (cand.mag.)

freak danceschool
Freak Out - danceschool

 

Dokumentarens omdrejningspunkt er historien om Monte Veritá, der ikke kun blev centrum for en ny dans, men også tiltræk mange af tidens store tænkere inden for psykologi, litteratur, politik og kunst såsom Sigmund Freud, Herman Hesse, Lenin, Trotskij, D.H. Lawrence og en imponerende alenlang række af prominente gæster, som senere fik slået deres navne fast for eftertiden.

Det hele starter som et pionerprojekt i en helt primitiv lejratmosfære. Langsom opbygges et sanatorium og boliger til de mange besøgende, stedet efterhånden tiltrækker, jo mere omtale det får. Grundlæggernes velstillede baggrund er det, der i starten muliggør hele projektet – at vende civilisationen og kapitalismen ryggen. De bruger deres arv og forældrenes investeringer til at få bygget et sanatorium på bjerget. Men hen ad vejen, og efter forældrenes besøg på stedet, bliver de gjort arveløse, så de må finde nye veje til at finansiere deres drøm. Det viser sig ikke at være helt gnidningsfrit i forhold til familie og heller ikke i forhold til de indbyrdes relationer på stedet.

freak laban
Freak Out - Rudolf Laban

 

Mary Wigman og Rudolf Laban
Selvom dansen ikke fylder meget i programmet, er det alligevel meget oplysende i forhold til at få Mary Wigman og Rudolf Laban sat ind i en større samfundsmæssig sammenhæng. Det er en utroligt interessant tid, der portrætteres, og nogle inspirerende mennesker, som tager en radikal og modig beslutning om at gå imod strømmen.  

Rudolf Laban kommer til Monte Veritá i 1913, hvor han starter en kunstskole på bjerget. Mary Wigman bliver indskrevet allerede den første sommer. Hun kommer ligesom mange af Monte Veritás grundlæggere fra en velhavende familie, men vil noget andet med sit liv. Vi får fortalt, at hun som 24-årig ser en danseperformance, som sætter gang i hendes dansedrømme, men at danserinderne i forestillingen gør hende til grin, da hun fortæller dem det og oplyser hende om, at hun er for gammel og grim og har en helt forkert krop. Det lader hende ikke stoppe, og det spiller heller ingen rolle i dansen på Monte Veritá, hvor kroppens bevægelsesmuligheder, naturlighed og frihed kommer i første række. Hun bliver symbol på den frigjorte krop, og i dokumentaren omtales hun som skaber af et af de første feministiske værker med sin Hexentanz, som viser helt nye sider af den kvindelige natur.     

Fokusset på Laban handler om hans opgør med historiefortællingen i dansen, hans magnetisk dragende kraft på folk, og hvordan han introducerer et skift fra at danse mod et publikum til at lægge vægt på at danse i rummet, som på et højere plan bliver symbol på det hinsides, kosmos. Med Laban blev en ny verden åbnet op, som ligesom alt andet på Monte Veritá var ekstremt. Han havde et radikalt syn på sensualitet, spiritualitet og seksualitet som tilhørende fællesskabet.
Det hele flettes sammen af interviews med diverse eksperter og ikke mindst Iben Hjejles fremragende fortællerstemme i en monolog med udgangspunkt i rigmandsdatteren Ida Hofmann, som var med til at starte Monte Veritás oplevelser og minder.

Vi har et alternativ
Dokumentarens ramme er en parallel til vores tid i dag, hvor vi lever med globalisering, rå kapitalisme, finanskrise, fremmede krige og teknologiske fremskridt, og den vil måske have os til at indse eller tænke over, at vi har et alternativ.

 

freak marywigman
FAKTA:

Monte Veritá: Den moderne dans’ vilde vugge

Læs mere om filmen og se trailer

Varighed: 1 time og 25 minutter

”Freak Out” har TV premiere på DR K søndag den 28. september kl. 22:30.

Filmen bliver tilgængelig på filmcentralen.dk fra den 29. september.

”Freak Out” er i Danmark støttet af det Danske Filminstitut ved konsulent Helle Hansen, og forkøbt af DR K ved redaktør Flemming Hedegaard Larsen.

 

LÆS også artiklen Monte Veritá: Den moderne dans' vilde vugge

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top