Balletmester Nikolaj Hübbe bød velkommen til repremieren på Nøddeknækkeren og dedikerede denne til nyligt afdøde Otto Johs. Detlef, hvis fond Annie & Otto Johs. Detlefs fond havde muliggjort opsætningen af Nøddeknækkeren. Det var en smuk gestus.

af Pia Stilling (cand.mag.)

 

Noeddeknaekkeren
Nøddeknækkeren. Den Kgl. Ballet. Pressebilleder

 

Det er sådan en god måde at starte julemåneden på, sagde min ledsager. Det har hun ret i. Med Nøddeknækkeren er man i et dejligt genkendeligt univers om Dr. og fru Stahlbaum og deres julefest for den samlede familie inklusive de helt gamle, alle børnene og den lidt skøre, men dragende onkel Hr. Drosselmeier, der tryller og fortryller. I George Balanchines udgave af Nøddeknækkeren fra 1954 hedder den lille pige Marie, og Drosselmeiers nevø er personificeringen af Nøddeknækkeren, som Marie får i gave af sin onkel og gudfar.

Der danses menuet, det store juletræ beundres, der uddeles gaver, og Hr. Drosselmeier tryller legetøjet levende til alle de små børns undren og jubel. Især soldaten, Magnus Christoffersen, er god. Koreografien er speciel, og det fremgår meget klart, at der er tale om et stykke mekanisk legetøj og ikke en levende person.

 

18
Nøddeknækkeren. Den Kgl. Ballet. Pressebilleder

 

Anden aktens hele otte divertissementer fungerer flot – lige fra den varme chokolade fra Spanien med hele fem par i fejende flotte chokoladefarvede dragter til yndige blomster. Den kinesiske te med en gigantisk tepotte er sjov og sikkert politisk ukorrekt, så det basker. Men pyt – det er jul, og det er nok ikke ondt ment på nogen måde.

Polkastænger med Jón Axel Fransson og eleverne fra teatrets balletskole er underholdende. Jón Axel Fransson er iført en stramtsiddende rød og hvid stribet badedragtagtig ting og et stort tøndebånd, han springer ind og ud af, ligesom alle hans elever gør det. Han er en juleagtig Kaptajn Jespersen klon.

 

19
Nøddeknækkeren. Den Kgl. Ballet. Pressebilleder

 

Mor Mangebørn og hendes polichineller er altid et hit, og man hørte da også børn i salen le højt over alle de børn, der kunne komme ud af gigantdukken med Cedric Lambrette ved roret.

Astrid Elbo dansede en sexet arabisk dans iført en vovet 1001 nat inspireret kostume.

Sukkerfeen Caroline Baldwin og hendes kavaler Gregory Dean dansede ballettens imponerende grand pas de deux. Det er flot, det er russisk, og det er George Balanchine på den gode måde. De var begge utroligt veldansende.

Anthony Wards scenografi, der er skabt til Den Kongelige Ballet, er et eventyr. Juletræet, der vokser sig kæmpe stort, er smukt, og det tilhørende lysdesign af Anders Poll gør underværker. Bolsjeuniverset i ballettens andet akt er præcis så pink, så man må elske det. En gigantisk kagedåse danner platform for, at Marie og den lille Nøddeknækker prins kan sidde og betragte divertissementerne, før de til sidst svæver væk i en rensdyrtrukket kane.

 

02
Nøddeknækkeren. Den Kgl. Ballet. Pressebilleder

 

Forestillingen fungerer godt, og man fornemmer et fint samspil mellem de voksne dansere og den store mængde medvirkende børn fra balletskolen. Det hele holdes sammen af Pjotr Tjajskovskijs eventyrlige og vidunderlige musik.

 

11
Nøddeknækkeren. Den Kgl. Ballet. Pressebilleder

 

 

FAKTA:

Nøddeknækkeren af George Balanchine

med Den Kongelige Ballet

Spilledatoer

 

Koreografi: George Balanchine
Musik: Peter Tjajkovskij  
Scenografi og kostumer: Anthony Ward  
Lysdesign: Anders Poll
Iscenesættelse: Nikolaj Hübbe
Dirigent: Geoffrey Paterson
Det Kongelige Kapel

 


Få en gratis introduktion til forestillingen. Mød op i Balkonfoyeren 45 minutter før forestillingens start.

Nøddeknækkeren-rundvisning
Få en særlig rundvisning og en introduktion bag scenetæppet og oplev stemningen i kulissen, lige inden det går løs på scenen. Rundvisningen koster 75 kr. Læs mere og køb billet

Ved forestillingen den 13. december kl. 17 fejres Poul-Erik Hesselkildes 50-års jubilæum ved Den Kongelige Ballet.

 

Info: Den Kongelige Ballet

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top