En film på 60 sekunder. En dansefilm. Det lyder af væsentlig mindre, end hvad det er, hvilket publikum fik syn for, da vinderne af den danske del af den internationale konkurrence i 60sekonddanse blev afsløret på det store lærred i Cinemateket i slutningen af april.

af Betina Rex (cand.mag.)

 

60second


Det vil være meningsløst at forsøge at gengive, hvad alle de forskellige film i finalen havde på hjerte. En dansefilm skal ses med egne øjne. Derimod virker det mere interessant at dvæle et øjeblik ved, hvor meget en film på 60 sekunder rent faktisk kan nå at formidle på, nåh ja, ét minut. Og hvad mere bemærkelsesværdigt er, hvor dybt disse individuelle æstetisk fortættede minutter formåede at sætte både hjernen og hjertet i sving.

For at understøtte ovenstående må jeg fremhæve filmen Titania III, hvor en siddende Nini Theilade, på trods af kroppens relative ubevægelighed, formår at skabe en dans, eller måske nærmere fremstår som essensen af dans, gennem hendes bevægende bevægelser af torso, arme og hænder. Det er som at se et helt liv danse afdansningsbal på skærmen. Dansen blev her til livet, der med raketfart zoomede ind, og blev det lille skridt i det lange løb. Et øjeblik, der rummer hele livet. Konkret og usentimentalt – og derfor umuligt ikke at få en lille klump i halsen over.  

Aftenens vindende film, ”An Asch Meal”, var en helt anden slags film, med et helt andet udtryk. De mange medvirkende, den stramt komponerede dramaturgi, og den fabelagtige musik fik nærmest de 60 sekunders varighed til at ekspandere inden for sin egen ramme. Kan alt det virkelig nås på så kort tid? Svaret er ja. Og filmen er bestemt et kig værd. Ganske som de andre. Derfor kan jeg kun opfordre til, at man bruger et øjeblik på konkurrencens hjemmeside, hvor man kan se alle de ti film, der blev vist i Cinemateket, såvel som flere andre bidrag til konkurrencen.

Se filmene på www.60secondsdance.com

 

VINDERNE
The national juries placed their votes, and nearly 4000 audiences voted for their favorite films. Below you can read the result from this year's competition.

SWEDEN:
Winner: "TITANIA III" by Thomas Seest (DK)
Runner-up: "The artist inside" by Kaspars Bondars (LV)
Audience Award: ".gif and let die" by Yiannis Nikolaidis (GR)

DENMARK:
Winner: "The knowledge between us" by Tara Jade Samaya and Pippa Samaya (AU)
Runner-up and Audience Award: "An Asch Meal" by Nikolas Leventakis and Tsakirelis Konstantinos (GR)

NORWAY:
Winner: "VOYAGE - VOYAGE" by Sirko Knüpfer and Paula E. Paul (DE)
Runner-up: "X8" by Yaniv Cohen (NO)
Audience Award: "An Asch Meal" by Nikolas Leventakis and Tsakirelis Konstantinos (GR)

FINLAND:
Winner: "The Knowledge Between Us" by Tara Jade Samaya & Pippa Samaya (AU)
Runner-up: "Keren" by Graham Adey (SE)
Audience Award: "Quiet...Disquiet" by Nunzio Impellizzeri (CH)


Info:
www.60secondsdance.com
www.facebook.com/60secondsdance
twitter: 60secondsdance

 

FAKTA

BAGOM 60secondsdance
Den danske prisoverrækkelse fandt sted i Cinemateket den 21. april.

Aftenen bød på visning af de 10 finalistfilm valgt af den danske jury, afsløring af årets vinder, 2. plads samt publikumsprisen.  

60secondsdance modtog i år 264 dansefilm fra 39 forskellige lande. Top 10 filmene er af høj kvalitet og repræsenterer vidt forskellige former for dansefilm.

Den danske jury bestod i år af chefredaktør på Filmmagasinet Ekko Claus Christensen,
danseanmelder og skribent Anne Middelboe Christensen, kgl. balletdanser og kunstnerisk leder af
CICC Cedric Lambrette, kunstnerisk leder af Dansehallerne Efva Lilja, filmkoordinator i Cinemateket
Lone Sardemann, programchef for DR K Flemming Hedegaard, samt festivalleder af Odense
Internationale Filmfestival Birgitte Weinberger.

60secondsdance er et samarbejde mellem Loikka Dance Film Festival (FI), ScreenDance Festival (SE), DansIt (NO) og ScreenMoves/Dansehallerne (DK) om en international online konkurrence for dansefilm på 60 sekunder.

Missionen er at give dansefilmskabere en online platform, hvor de kan vise deres 60 sekunders film, samt promovere kunstformen dansefilm til et bredt publikum, særligt i de nordiske lande.

Konkurrencen er støttet af Nordisk Kulturfond.

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top