Aarhus’ dansescene Bora Bora har fået 3,1 millioner kroner til sit nye Residency Centre af Bikubenfonden til nytænkning, udvikling og bedre produktionsforhold. De næste fire år vil endnu flere koreografer og dansere komme fra ind- og udland for at udvikle deres kunst i Aarhus og i Jylland.

 

(pressemeddelelse)

 

JesperDeNeergaard springforwardfestival web
Jesper De Neergaard / Spring Forward Festival

– Det danske dansemiljø har et kæmpe potentiale. Det har brug for internationalt fodfæste og ikke mindst bæredygtige produktionsvilkår. Med Bikubenfondens støtte kan vi over flere år være med til at give dansemiljøet et løft i den retning, siger Jesper de Neergaard, kunstnerisk leder på Bora Bora – Dans og Visuelt Teater, der for nylig kunne annoncere, at dansescenen havde startet Bora Bora Residency Centre.

Fra 2018 til 2022 skal det nye center skabe 35 skræddersyede residency-ophold, hvor kunstnere kan arbejde i to til tre uger med at udvikle nye forestillinger eller researche til deres kunstneriske virke.

Jesper de Neergaard fortsætter:
– Sammenligner man det danske scenekunstmiljø med landene syd for os og i det centrale Vesteuropa, har dansen i Danmark en svagere position i forhold til institutioner og til at nytænke teatret. Men netop dansekompagnier skaber kunst uden sprogbarrierer, er født globale og kan problemfrit turnere nationalt og internationalt. Med tidens fokus på netop den globale udvikling – global opvarmning, tiltagende nationalistiske regimer og emigration, så er det vigtigt, at Danmark med sin scenekunst deltager i den verdensomspændende diskussion, som moderne dans og performanceteater i andre lande har gang i. Det potentiale har Bikubenfonden tydeligvis også set og det glæder os, da det vil få stor betydning.


DonGnu HumanInBalance web
DonGnu (HumanInBalance)


National og international anerkendelse

Flere danskbaserede koreografers arbejde giver for tiden international genklang. Det prestigefulde internationale danse-netværk Aerowaves har flere gange udvalgt danske eller danskbaserede kompagnier. Blandt andre Aarhus-baserede Don Gnu og HimHerAndIt Productions, der producerer på Bora Bora, samt Taneli Törmä Location X, Edhem Jesenkovic og Hilde I. Sandvold.

– I år modtog både Don Gnu og HimHerAndIt Productions også Reumert-nomineringer. Hvilket heller ikke er første gang for de to kompagnier. At de får tid og plads som in-house kompagnier på Bora Bora til research og til at arbejde med deres forestillinger er med til at skabe den slags resultater, siger Jesper de Neergaard.

Bora Bora har også arbejdet med flere ikke-århusianske kompagnier om udviklingsprojekter.

HimHerAndIt TheWOMANhouse foto ChristofferBrekne web
HimHerAndI (TheWOMANhouse). Foto: Christoffer Brekne


Både økonomi og fordybelse

Målet med Bora Bora Residency Centre er at skabe rum til kunstnerisk fordybelse og til produktion. De danske frie dansekompagnier kan have svært ved at skabe en bæredygtig økonomi.

– De må nøjes med korte produktionsperioder og skrabede produktioner. Det går ud over den kunstneriske idé og truer generelt den kunstneriske kvalitet og dybde. Udvikling kræver tid, rum og økonomi. Bora Bora er et af de eneste steder i Danmark lige nu, som reelt fungerer som danseproduktionshus for frie koreografer. Vi skal blive mange flere, siger Jesper de Neergaard.

Bora Bora Residency Centre fik over 500 ansøgere fra hele verden til den første runde af residency-ophold. I starten af 2019 kommer anden ansøgningsrunde. De udvalgte kunstnere inviteres til dybdegående samtaler, hvor deres kunstneriske virke analyseres for at designe et frugtbart ophold. Det kan f.eks. være et ’fordybelses-residency’ med maksimal arbejdsro eller et ’vitaliserings-residency’ med mange partnere, mentorer og andre inspirerende møder.

 

Samme forhold for dans som teater
De danske frie koreografer må oftest producere med så små budgetter, at der sjældent er råd til f.eks. scenograf, dramaturg, lysdesigner, komponist osv.

– Alt dette kan Bikubenfondens rundhåndede bevilling være med til at bringe til det næste niveau. I en co-produktion med Bora Bora og andre partnere vil hele produktionsprocessen kunne tilrettelægges, så den kommer tættest muligt på den kunstneriske idé, siger Jesper de Neergaard og tilføjer:
– Vi prøver at skabe samme forhold for dansekunstnere, som teaterkunstnere tilbydes på mange teatre rundt i landet, og vi prøver at bevise, at det er vejen frem for Danmark.

TaneliTorma residency hojskole web
TaneliTörmä på residency på højskole

 

Nationalt og internationalt samarbejde
Bora Bora har til formålet etableret samarbejder med blandt andre Svalegangen, Limfjordsteatret, Team Teatret og Black Box Dance Company samt fire højskoler i Jylland. Derudover har Bora Bora også udvekslingsaftaler med internationale partnere i Taiwan, Canada, Portugal, Belgien, Skotland, Norge, Finland, Island og Sverige.

– Det åbner naturligvis for en lang række muligheder for kunstnerne, siger Jesper de Neergaard.

For at åbne for endnu flere muligheder har Bora Bora desuden etableret nye partnerskaber uden for teaternetværkene med eksperter indenfor områder, som dansen i disse år knytter sig særligt til: ny teknologi, medier, undervisning, forskning samt ”community og outreach”.

– Når vi har samlet alle disse partnere er det fordi, pengene på denne måde rækker længere. Det giver fælles inspiration, det kombinerer et væld af kompetencer, og det giver kunstnerne et større netværk, siger Jesper de Neergaard.

 


LINKS

Bora Bora Residency Centre

Bora Bora Residency Centre på facebook

Videointerviews fra Bora Bora residencies

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top