Hvordan forholder vi os til kroppens natur? Hvad betyder det, når du virkelig lytter dybere til din krop? Når du er i nuet, og nærværende i din krop?

af Camilla Tonning Bælum (cand.comm.)

 

Det er blandt andet nogle af de spørgsmål, to koreografer, Yossi Berg and Oded Graf, stiller i en ny musikalsk danseforestilling ”Bodyland”, som har premiere i Dansehallerne i København den 7. november 2013. Gennem en fysisk, eksplosiv og dynamisk rejse på scenen ønsker koreograferne nemlig at bringe os tættere på kroppen og dens visdom. 

Få dage før prøvedagene med danserne går i gang, sætter Oded Graf sig roligt ned i Café Elefanten i Dansehallerne. Han er ankommet alene. Hans partner Yossi Berg kan desværre ikke være til stede i dag. For lige nu tager han sig af en telefonsamtale med en italiensk samarbejdspartner.

I dag er det derfor kun Oded Graf, der fortæller om idéen og inspirationen bag ”Bodyland”, ud fra den jeg-form, han foretrækker. Vi starter med hans egne erfaringer og refleksioner. Over kroppen. Over livet.

En rejse ind i kroppen
”Det startede måske allerede for et år siden. På en måde kom jeg dybere ind i en forståelse omkring mit liv, og i en dyb forbindelse med alt det, jeg havde oplevet, gennem kroppen. Måske også, fordi jeg forstod, hvor meget mit sind havde optaget alt – i stedet for at lade min krop tænke og tale for sig selv. Denne forståelse fik mig til at gå videre ind i, hvordan jeg kan lytte til min krop på en dybere måde, når jeg danser, taler og koreograferer. Hvad betyder det – måske sommetider lidt klichéagtigt – at være indeni sin krop? At lytte til sit hjerte? Hvad betyder det egentlig for mig?” fortæller Oded Graf, der ofte selv inspireres til nye koreografiske idéer, når han fokuserer på egen vejrtrækning. Et meditativt redskab, hvor han mærker efter. Indeni.  

Men Yossi Berg og Oded Graf kender og forstår hinanden særdeles godt. Koreografisk og privat. De er enige om, hvad de vil med denne forestilling. De to dansere og koreografer har nemlig siden 2005 haft et projektbaseret freelance danseteater sammen, hvor de koreograferer, danser og turnerer, også internationalt, heriblandt i Sverige, Danmark og i Israel, hvor de begge er opvokset.

Bodyland INT 2Bodyland. Koreografi: Oded Graf, Yossi Berg. Foto: Lene Riggelsen

 

Kroppen i vestlige kulturer
I ”Bodyland” handler det grundlæggende om at skabe en bevidsthed. Om identitet. Om effekten af din egen historie i din krop. Om at du lærer. Men i særdeleshed også om, hvordan vi begriber, taler og klassificerer kroppen i det vestlige samfund. Det indbefatter ligeledes en masse spørgsmål for de to koreografer. Verbalt og kropsligt. Til sig selv, og til det samfund, der ofte bombarderer os med informationer, gennem diverse medier.
 
”Vi vil gerne undersøge, hvordan vores vestlige liv influerer på vores krop. For vi får en overload af informationer. Vi inddrager det, og vi taler om kroppen, og dets uskyldige natur. Men sommetider vil vi også hellere være i poetiske og abstrakte zoner. Men det handler mere om atmosfæren,” understreger Oded Graf, som gerne overlader nogle af fortolkningerne til publikum, så de også får ro til at fordøje det, de ser.

Kroppens signaler overhøres
For i et liv, hvor vores sind har mere travlt med at finde ud af, hvad vi skal i morgen, er kroppen og dets naturlige signaler ganske nemme at overhøre. Det er ifølge Oded Graf en konstant udfordring i vores hverdag. Men han fastholder dog stadig, at kroppen er forbundet med naturen, blandt andet i kraft af, at vi har brug for sol og mad.  

”Nu citerer jeg, hvad en anden person en gang sagde til mig: The body knows. Jeg var virkelig nysgerrig på denne sætning. For hvad betyder det, når kroppen ved det? Hvad indebærer det, virkelig at lytte til kroppen? På en dybere måde?” spørger han, imens han påpeger, at det omfatter mere end de almene dagligdagsbeslutninger, hvor vi forholder os til, hvorvidt vi er sultne og hvilken mad, vi spiser.

Kroppens visdom
I den dybere henseende indeholder det også de energier, du modtager. Fra forskellige steder og andre mennesker. I lang tid har disse tanker og udforskningen af dem, optaget Oded Graf, samt givet ham og Yossi Berg lyst til nu at inddrage dem i deres kunstneriske virke. Men når vi forholder os dybere til kroppen, indebærer det en nødvendig tilstedeværelse i nuet. Et nærvær i den krop, vi måske alt for ofte adskiller os selv fra?

”Hvordan udtrykker du nuet, gennem din bevægelse? Nogle mennesker ville måske synes, det er åbenlyst, men jeg synes alligevel, det ofte bliver negligeret. For vi har også en tendens til at kigge mere på, hvordan formen er, i forhold til hvordan tingene burde se ud, frem for at gå gennem det, eller virkelig gå gennem sit hjerte,” fortæller koreografen, imens han illustrerer sin pointe med en bevægelse, hvor han folder armene ud til hver side.  

Kroppens følelsesmæssige musik
Ifølge Oded Graf fokuserer forestillingen derfor også på, hvordan kroppens følelsesmæssige musik udtrykker sig gennem bevægelsen. Dansen. Han ser nemlig, at der er en forskel på, om for eksempel danseren udtrykker sig indefra eller udefra. Det er simpelthen en dybere måde at udtrykke sig selv på, hvis du virkelig lytter og udtrykker din krops musik. Når du ikke kun fokuserer på bevægelsens form.

På scenen udforsker koreograferne, der også selv danser med i forestillingen, sammen med tre andre dansere, spørgsmål om kroppen. Til det påpeger Oded Graf, at det koreografisk set er vigtigt for dem, at danserne også, hver for sig, er kunstneriske skabere. Danserne er nemlig, i hans optik, yderst talentfulde og meget forskellige, også i måden de bevæger sig på.

Bodyland INT 3Bodyland. Koreografi: Oded Graf, Yossi Berg. Foto: Lene Riggelsen

 

Fysisk, provokerende, rørende, humoristisk, eksplosiv, dynamisk
”Bodyland” er en teaterkombination af dans, sang og tale, hvor scenografien og musikken ligeledes bliver prioriteret højt. Du vil eksempelvis også opleve et stort ben på scenen og høre musik af komponisten Julia Giertz.

Udover at Oded Graf og Yossi Bergs tidligere koreografiske arbejde ofte er kendt for at være fysisk, provokerende, rørende og humoristisk, så tilføjer Oded Graf, at ”Bodyland” også bliver eksplosiv og dynamisk. Måske endda lidt à la livets cyklus?

”Bodyland” lader kroppen tale for sig selv i forestillingen, men er ej heller bange for at bruge de verbale ord. Yossi Berg og Oded Graf kan nemlig også godt lide at være direkte, også om de kropslige konflikter, mange mennesker godt kender fra sig selv.

”Hvad er vores krops placering i samfundet? Folk siger ofte sætninger, såsom jeg hader min krop. De er adskilt fra deres krop. Men hvordan kan vi adskille os selv fra vores krop? Separationen er meget interessant for mig. For er jeg, min krop? Det har også ledt mig til spørgsmålet: hvem er jeg? Er jeg stadig mig, hvis du for eksempel skærer min arm af?” spørger koreografen filosofisk, der samtidig indrømmer, at han selv kun er i begyndelsen af at forstå sin egen krop.

Når vi lytter, ser, mærker
Koreograferne håber at skabe et sted for kommunikation, hvor publikum bliver underholdt og lærer dem at kende. For i ”Bodyland” søger de tilbage til kroppen. Dens visdom, som giver os betydningsfulde informationer, hvis vi vel og mærke ser og lytter. Til den. Til os selv.

Da jeg afslutningsvis spørger Oded Graf direkte om, hvad han håber, publikum får ud af denne forestilling, fortæller han med et smil, at de håber på mange ting.

”Det ville være virkelig dejligt, hvis vi åbner folks hjerter, blødgører deres hjerter og får dem til at tænke lidt over deres forbindelse til deres egen krop. Samt hvor meget vores kultur influerer i måden, hvorpå vi modtager vores kroppe, og hvordan vi kan have forskellige perspektiver på kroppen i en naturlig kontekst.”

 

Bodyland INT 4Bodyland. Koreografi: Oded Graf, Yossi Berg. Foto: Lene Riggelsen

 

 

Faktaboks:

Bodyland
af Yossi Berg & Oded Graf – Dance Theatre

Spilleperiode:
København: Dansehallerne,den 7. - 16. november 2013 (man-lør., kl. 20)
Århus: Bora Bora, den 11. og 12. december 2013, kl.20

Du kan læse mere om forestillingen og koreograferne på YOSSI BERG & ODED GRAF Dance Theatre

Bagom forestillingen:

Idé & iscenesættelse: ODED GRAF & YOSSI BERG
Performere: SØREN LINDING URUP, PIERRE ENAUX, ROBIN ROHRMANN, ODED GRAF & YOSSI BERG
Musik: JULIA GIERTZ
Dramaturgi: CARMEN MEHNERT
Scenografi & kostumer: SILLE DONS HELTOFT
Kostumeassistent: CAMILLA LIND
Objektbygger: ANNA BARSE
Lysdesign: ANDREAS BUHL

Spotting

Terpsichore – alle medier

Moving Arts

RSS FEED

Tilmeld nyhedsbrev

Følg os

Scroll to top